HENGELO - De FIA is op zoek naar vrouwelijk racetalent om deze verder te helpen op de autosportladder. De veertienjarige Eva Dorrestijn uit Hengelo staat al jaren bekend als een van de snelste Nederlandse meiden in een kart. Onlangs was Eva geselecteerd voor het FIA Girls on Track-programma. Ruim 115 dames meldden zich aan en er waren maar zestien plekjes. Eva was een van de weinige meiden die een positief bericht terug kreeg, ze was geselecteerd om mee te doen en mag zich de komende maanden gaan bewijzen. Maar nu is Eva ook de volgende ronde doorgekomen en zit ze bij de laatste vier! Toen ze het nieuws hoorde, was ze uitzinnig!

Met een overvloed aan getalenteerde dames die zich aanmeldden voor dit programma, was het een strijd om een van de vier plekken te bemachtigen: “Ik was echt superblij”, begint Eva. “want ik weet dat dit een van de weinige kansen is die ik krijg. Daarom gaan we er ook echt alles aan doen om er het allerbeste uit te halen.”

“De FIA wil meer meiden de kans geven om hogerop te komen in de kart- en autosport. Van alle aanmeldingen selecteedren ze zestien meiden, acht junioren en acht senioren. In het kamp waar we naar toe gaan, is het niet alleen maar karting. Ze gaan kijken naar onze conditie, naar ons Engels en nog veel meer randzaken, maar gelukkig blijft het karten het belangrijkste! Na de eerste test gingen er vier meiden door naar de finale en ik zit daarbij. Daarna wordt uiteindelijk bepaalt wie gaat winnen.”

Terwijl ze hoopt op waardevolle ervaringen en groei, geeft Eva eerlijk toe dat ze stiekem hunkert naar overwinningen: "Het winnen zou betekenen dat ik een jaar lang met Tony Kart in de OKJ-klasse mag rijden. Financieel gezien is dat normaal gesproken buiten bereik voor ons." Een overwinning zou echter niet alleen financiële kansen bieden, maar ook de mogelijkheid om haar naam te vestigen in de sport en sponsors aan te trekken. "Als mensen weten wie ik ben, zal het vinden van sponsoren waarschijnlijk makkelijker worden."

De vier snelste junior dames maken dan deel uit van de talentencapsule, waar ze doorlopende ondersteuning zullen krijgen in hun race carrière. De winnaar krijgt een jaar lang racen in de OKJ op een Tony Kart en dat willen ze natuurlijk allemaal!

Naast haar deelname aan het FIA Girls on Track-programma, laat Eva, die in 2022 kampioen werd bij de IAME Junior Nationaal van de GK4 Kart Series, haar kunsten ook zien in het IAME Benelux-kampioenschap, het NK IAME, de GK4, de IAME Euroseries en zelfs het WK in Portimão. Na drie races in het Benelux-kampioenschap staat Eva bovenaan het dames-kampioenschap: “Ja, dat is natuurlijk ontzettend tof”, begint ze met enige trots in haar stem. “Het is wel leuk dat ik, mocht ik het komende weekend goed scoren, kan zeggen dat ik de snelste dame ben in de Benelux.”

Eva bedankt haar familie, haar oude team Falcon Racing Team, de KNAF en Koene.com. Eva zoekt wel nog wat support om haar race-carrière verder uit te bouwen, want zij wil graag doorgroeien in de kartsport. Voor meer info: wijnanddorrestijn@live.nl mobiel: 06-28485504