OVERIJSSEL - In de Eerderhooilanden, tussen Ommen en Den Ham, zijn de natuurherstelmaatregelen afgerond. Natuurmonumenten, waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel vierden dat samen met omwonenden tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Kasteel Eerde.
De Eerderhooilanden maken deel uit van het Natura 2000-gebied Vecht- en Beneden Regge. Het landschap is de afgelopen tijd zichtbaar veranderd: van een gebied met strakke watergangen naar een natuurlijk ingericht landschap, waar planten, dieren en water meer ruimte hebben gekregen.
Water terug naar de natuur
Een van de meest ingrijpende veranderingen is het dempen van de Hammerwetering. Die maakte plaats voor een kronkelende, ondiepe waterloop. Hierdoor stijgt het grondwaterpeil en kunnen delen van het gebied weer tijdelijk overstromen. Dat is goed voor de natuur, maar ook belangrijk in tijden van droogte of hevige regenval. Bij de uitmonding in de Regge is een vistrap aangelegd, zodat vissen vrij kunnen zwemmen tussen paaigebieden en leefgebieden. Deze maatregelen dragen bij aan het behalen van de doelen uit de Kaderrichtlijn Water.
Meer ruimte voor soorten en leefgebieden
De maatregelen versterken en herstellen de waardevolle natuur in dit Natura 2000-gebied. Stroomdalgraslanden, beekbegeleidende bossen en leefgebieden van soorten als de kamsalamander en rivierdonderpad profiteren hiervan. Het gebied is beter in balans, met een rijkere biodiversiteit als resultaat.
Feestelijke afronding in het veld
Tijdens de bijeenkomst wandelden de aanwezigen door het gebied om met eigen ogen te zien hoe de natuur zich ontwikkelt. Bij aankomst werd een nieuw informatiebord onthuld dat bezoekers vertelt over het gebied en de soorten die er leven. Ook droegen de provincie en het waterschap het beheer van het gebied officieel over aan Natuurmonumenten. De Eerderhooilanden zijn daarmee klaar voor de toekomst: robuust, natuurlijk en veerkrachtig.