ALMELO - Bedrijvenpark Bornsestraat in Almelo krijgt een eigen horecavoorziening in de vorm van een voormalige woonboot. Deze gaat niet te water, maar krijgt een plek op een stuk grond direct naast het Huis van Herstel aan de Drienemansweg. De boot wordt ingericht als horecalocatie met terras. Het gaat om een maatschappelijk project. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier onder begeleiding aan het werk en een horecadiploma behalen. Streven is om de horecaboot in oktober feestelijk te openen.


Eén van de initiatiefnemers van de realisatie van een horecavoorziening op bedrijvenpark Bornsestraat is penitentiaire inrichting Almelo. Het is voor de PI een mooie aanvulling op de mogelijkheden voor werk en scholing in de naburige De Fabriek, waar ex-gedetineerden en andere doelgroepen werkervaring kunnen opdoen. Bovendien bestond op het bedrijventerrein al langere tijd behoefte aan een horecavoorziening om de bedrijven te faciliteren in bijvoorbeeld lunchpauzes.

Met het inrichten van de horecaboot, die de naam Heins Haven krijgt, is een geschikte invulling gevonden voor de boot van de in 2011 overleden voormalig eigenaar van de Voskamp Groep. Hein Voskamp had eerder het plan om aluminium woonboten te ontwikkelen die een plek zouden moeten krijgen in één van de wateren in Almelo en elders in het land. Het initiatief kwam uiteindelijk niet van de grond, maar wat restte was wel het prototype van de woonboot.

PI Almelo, aangesloten bedrijven bij Hartwerk, Bedrijvenkring Bornsestraat en enkele andere ondernemers leveren een bijdrage in de totstandkoming van de horecaboot. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de totale renovatie en revitalisering van de boot. Vrijdag 5 augustus is de boot op zijn plek gezet om vervolgens de komende tijd omgebouwd en ingericht te worden als horecalocatie.

“De boot krijgt nu eindelijk een mooie bestemming, die uitstekend past bij de visie die Hein Voskamp kenmerkten als ondernemer: sociaal maatschappelijk betrokken, mensgericht ondernemerschap, vitaliteit en plezier”, zegt Hans van Es, Directieadviseur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen/ Duurzaamheid van de Voskamp Groep. “Zijn familie is nauw betrokken bij dit initiatief en omarmt dit van harte.”

De horecaboot richt zich vooral op bedrijven en medewerkers van Bedrijvenpark Bornsestraat. Zij kunnen lunch-, vergader- en receptiefaciliteiten afnemen. Maar ook wandelaars, fietsers en andere belangstellenden kunnen langskomen voor een vers bereid broodje, verse koffie of een biologisch ijsje. De boot wordt gerund door twee horecaondernemers die onder andere zorgen voor het managen van de dagelijkse gang van zaken en de begeleiding van de deelnemers. Bij deze laatste taak krijgen ze hulp van een arbeidsbegeleider van de naburige penitentiaire inrichting (PI) Almelo. In de horecaboot kunnen personen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag om ervaring op te doen en een horecadiploma te behalen. Hierbij wordt samengewerkt met het ROC van Twente.

Hoofd Arbeid Erwin Abbink van PI Almelo laat namens de gezamenlijke ondernemers weten dat er naast de komst van de horecaboot nog meer plannen zijn om de locatie rondom Heins Haven aantrekkelijker te maken. “Zo willen we bijvoorbeeld aan de Drienemansweg een belevingspad realiseren compleet met slingerend pad, struiken, bloemen en een insectenhotel. Zodat het aantrekkelijk wordt voor wandelaars, maar ook voor personeel van de naastgelegen bedrijven om tussen de middag even de benen te strekken.”