AMSTERDAM - Op 23 mei varen tientallen reddingboten vanaf 12.00 uur in een speciale intocht samen van IJmuiden naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Speciaal voor de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brengen tientallen historische, moderne én internationale reddingboten een ode aan 200 jaar vrijwillige redders op het water. Naast de reddingboten van de KNRM varen reddingboten van zusterorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland mee naar Amsterdam. Alle reddingboten zijn zaterdag 25 mei toegankelijk voor het publiek via Het Scheepvaartmuseum.


Onder begeleiding van de Politie en Port of Amsterdam varen de reddingboten op donderdag 23 mei in linie richting Amsterdam, een indrukwekkend schouwspel. Partners, medewerkers van de KNRM en ook journalisten zijn welkom om mee te varen. De intocht begint om 12.00 uur in IJmuiden met het schutten in de Kleine Zeesluis. Omstreeks 15.00 uur komt de intocht aan bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Op zaterdag 25 mei is het Nationale Reddingbootdag: waarbij de 45 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hun stations door heel Nederland openen voor het publiek. Kijk voor meer informatie op www.reddingbootdag.nl. In het kader van 200 jaar KNRM komt daar dus een extra, 46e, reddingstation bij: Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Speciaal voor deze gelegenheid wordt een 250-meterlang ponton aangelegd. Op vrijdag 24 mei wordt in Het Scheepvaartmuseum bovendien het eerste jubileumboek uitgereikt én een speciaal PostNL postzegelvel onthuld over 200 jaar KNRM.

Jacob Tas, directeur KNRM: "Geweldig dat we met deze intocht én open dagen het werk van onze vrijwilligers, al 200 jaar, extra in de spotlights kunnen zetten. Het is bovendien uniek dat ook onze internationale collega's onderdeel zijn van deze bijzondere intocht."

Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum: "Wij vinden het belangrijk om de maritieme geschiedenis relevant te houden, en de KNRM is daarin natuurlijk een sprekend voorbeeld. We dopen ons voor deze speciale gelegenheid dan ook graag om tot 'pop-up reddingstation'."