ALMELO - VDL Enabling Technologies Group Almelo BV (VDL) vindt XL Businesspark 2 in Almelo geschikt als locatie voor uitbreiding. Het bedrijf, één van de belangrijke groeimotoren van Twente, wil 10 tot 20 hectare grond afnemen. Bedrijfsdirecteur Sander Verschoor en burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo tekenden op 6 oktober 2023 een overeenkomst om deze intentie vast te leggen.


Samen met burgemeester Gerritsen maakte wethouder Arjen Maathuis van Economische Zaken zich sterk voor het sluiten van de intentieovereenkomst: “VDL ETG is een prachtig voorbeeld van de maakindustrie waar Twente groot in is. En het is dé banenmotor voor de regio. We zijn trots op dit soort bedrijven. Mooi dat we met XL Businesspark 2 deze wereldspeler kansen bieden voor toekomstige uitbreiding.”

Als wereldspeler blijven groeien en innoveren

VDL ETG loopt in Almelo tegen zijn grenzen aan. Stevige groei en innovatie zijn nodig om de positie als wereldspeler in de maakindustrie te behouden en te versterken. Bedrijfsdirecteur Sander Verschoor ziet die groei het liefst in de directe omgeving gerealiseerd. Het bedrijf kiest daarom voor XL Businesspark 2 als locatie voor een nieuwe vestiging. Verschoor is positief over de houding van de gemeente en ziet, door nu te kiezen voor XL Businesspark 2, mogelijkheden voor verdere samenwerking.

Top van de maakindustrie

VDL ETG is een wereldwijde leverancier van hoogwaardige mechanische componenten, modules en complexe systemen. De producten zijn complex en worden vaak in lage productieaantallen gemaakt. Klanten van VDL ETG spelen een toonaangevende rol in technische hoogwaardige productieapparatuur en zijn gebruikers van geavanceerde productielijnen. Markten zijn de halfgeleiderindustrie, analytische instrumenten, medische systemen en mechanisatie projecten. In de vestiging van VDL ETG aan de Bornsestraat werken meer dan 1.500 mensen.

XL Businesspark 2:

hoogwaardig en duurzaam

In Twente is er voor bedrijven met een ruimtevraag van 2 hectare of meer geen ruimte meer beschikbaar. Terwijl er juist een grote behoefte is aan kavels van deze omvang. Met XL Businesspark 2 ontwikkelt Almelo, in samenwerking met de provincie Overijssel en de regio Twente, een hoogwaardig en duurzaam regionaal bedrijventerrein. In totaal is er netto 75 hectare bedrijventerrein beschikbaar. Met de intentie van VDL ETG om 10 tot 20 hectare af te nemen, kan een aanzienlijk deel van XL Businesspark 2 al worden ingevuld. Op dit moment is Almelo bezig met de voorbereiding voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein. De gemeente werkt onder andere aan een omgevingsplan. Volgens planning kan in 2027 gestart worden met de realisatie van de eerste bedrijven.