ALMELO - Wethouder Langius heeft donderdagochtend 31 maart zijn ontslag ingediend als wethouder in Almelo. Hij wordt vanaf 1 april adjunct-directeur programma’s en stadsontwikkeling bij de gemeente Almelo.


Langius was sinds januari 2016 wethouder in Almelo namens de ChristenUnie. Daarvoor was hij 8 jaar wethouder in Assen en onder meer manager bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De ambtelijke organisatie van de gemeente Almelo was al geruime tijd op zoek naar een adjunct-directeur programma’s en stadsontwikkeling. Eerdere wervingsprocedures leidden niet tot een benoembare kandidaat.

Niet heel gebruikelijke maar mooie stap

Gemeentesecretaris en algemeen directeur Frederik van Ardenne: “Met Alex Langius halen we een ervaren leidinggevende in huis met kennis van stadsontwikkeling. Ook iemand die goed thuis is op de inhoud.” Burgemeester Arjen Gerritsen noemt het een niet heel gebruikelijke maar mooie stap: “We verliezen in Alex Langius een ervaren bestuurder. Tegelijk is de urgentie groot op dit dossier. Ik ben content dat deze functie op zorgvuldige wijze nu structureel is ingevuld.”

Selectieprocedure

De afgelopen tijd maakte Langius de afweging over een vervolg van zijn loopbaan. Langius gaf eerder dit jaar al aan niet nog een periode wethouder te willen zijn, mocht die mogelijkheid zich voordoen. Het gezin Langius heeft besloten terug te verhuizen naar het noorden, maar Almelo behield de interesse van Langius. Om die reden maakte Alex Langius bij het bij de werving betrokken externe bureau zijn interesse kenbaar in de functie van adjunct-directeur programma’s en stadsontwikkeling. Hij doorliep vervolgens met succes de uitgebreide selectieprocedure.

Waarde toevoegen aan de stad

Alex Langius: “Ik prijs me gelukkig dat ik het vertrouwen heb gekregen van de ambtelijke selectiecommissie. Deze functie biedt me de kans mij te blijven inzetten voor de ontwikkeling van Almelo. Ik kan praktisch aan de slag met het toevoegen van waarde aan de stad, beide dorpen én de organisatie.” Alex Langius is dankbaar en trots dat de gemeente er financieel beter voor staat dan enkele jaren geleden: “Tegelijkertijd blijven er belangrijke dingen te doen in stad. Dat ik daar vanuit deze nieuwe rol aan mag blijven meewerken, stemt me gelukkig.”