ALMELO - Leerlingen van de Almelose basisschool De Heemde gaven vrijdagmiddag samen met wethouder Van Mierlo van Duurzaamheid het startsein voor het omtoveren van hun schoolplein in een groene buitenspeelplek. Wethouder Van Mierlo juicht het project toe: “Een groenblauwe omgeving rond de school zorgt ervoor dat kinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Een groene plek biedt bovendien koelte in de steeds warmere zomers én leerlingen kunnen straks na een fikse regenbui met droge voeten de klas in.”


Het schoolplein van Daltonschool De Heemde, op de hoek van de Hanzelaan en Hofkampstraat, bestaat vooral uit betonnen en rubberen tegels. Locatieleider Bianca de Koning van De Heemde: “Bij hevige regenbuien moeten kinderen en ouders zich door de plassen een weg banen over het plein. Zomers is het hier echt heet. Het was een grote wens van ons om het plein te veranderen in een groenblauwe omgeving, die kinderen echt uitnodigt om te spelen.”

Ontwerp
Het bedrijf De Tuinen van Geerdink ontwierp samen met de leerlingen en de leerlingenraad de natuurlijke speelplek rondom de school. Van een chillplek onder de bomen tot een zandspeelplek met zelfgemaakt keukentje. Over een paar weken moet de omgeving van de school al helemaal veranderd zijn. Er komen onder andere natuurlijke klim- en klautertoestellen, bomen met plukfruit, een moestuin en straks groeien er wilde bloemen. Bianca de Koning: “Al die elementen versterken de biodiversiteit. Het plein verandert in een buitenleslokaal waar leerlingen van alles leren over het belang van de natuur en aandacht voor het klimaat.”

Subsidie
De school heeft gekeken waar ouders en kinderen kunnen helpen, zowel fysiek als financieel. Dit vergroot volgens De Koning de betrokkenheid en bewustwording. Vanwege coronamatregelen moest de school helaas de vrijwilligerszaterdagen schrappen. Naast een flinke eigen bijdrage van de school gaf zowel de provincie Overijssel als het waterschap Vechtstromen een subsidie. De bijdrage van de gemeente komt uit het project Almelo’s Klimaat in Stroomversnelling. Daar horen ook gastlessen bij. Aanvullend krijgt de school van de gemeente een extra bijdrage om het dakoppervlak af te koppelen van het riool. Van Mierlo: “Door het water zichtbaar af te voeren via open gootjes en wadi’s maakt de school een deel van de waterkringloop echt zichtbaar en beleefbaar voor kinderen. Dit hele project sluit perfect aan bij de opgave waar we als gemeente voor staan. Namelijk een leefbare en gezonde stad waar we goed omgaan met water en klimaat.”