ALMELO - De Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko bezocht zaterdagmiddag Huize Alexandra. Hij sprak er uitgebreid met landgenoten die hier tijdelijk verblijven én met Oekraïners die in Twente wonen en die bijvoorbeeld als tolk nu van van grote waarde zijn.


Locoburgemeester Arjen Maathuis en projectmanager Marc Peters leidden de ambassadeur rond in de tijdelijke opvangplek voor Oekrainse vluchtelingen aan de Vriezenveenseweg.

Klaar gemaakt voor opvang

Afgelopen periode is dit voormalig meisjesinternaat klaar gemaakt voor de opvang van Oekrainse vluchtelingen. Vele vrijwilligers hielpen mee aan de verbouwing van het pand tot een warm tijdelijk thuis voor vooral moeders en kinderen. Lokale ondernemers leverden voor tegen flink verlaagde prijzen materialen. Maathuis: “De grote betrokkenheid van Almelo bij de vluchtelingen uit Oekraïne is hartverwarmend."

Ambassadeur voelt zich gesteund

Ambassadeur Kononenko zei zich erg gesteund te voelen door alle blijken van verbondenheid en sprak zijn waardering uit voor de enorme inzet. De verhalen van zijn gevluchte landgenoten maakten diepe indruk op Kononenko. Terwijl Kononenko in gesprek was met de vrouwen, maakten de jongste bewoners van “Alexandra House” een prachtig doek met gele en blauwe handen.

Locoburgemeester Maathuis: "Het vervolg én de gevolgen van deze verschrikkelijke oorlog maken onzeker. In de gesprekken vandaag voelde je de spanning. De kracht die Oekraïners tonen is groot. Ze verdienen alle steun.”