ALMELO - Burgemeester Arjen Gerritsen reikte vrijdagochtend de Almelo Speld uit aan politieman Jos Westerveld. Na 47 politie-jaren gaat de chef van het basisteam Twente Noord met pensioen.


Ondanks de vele veranderingen bij de politie de afgelopen decennia, is het politievak volgens Westerveld ten diepste hetzelfde gebleven: in verbinding staan met de samenleving, hulp en veiligheid bieden, criminaliteit bestrijden en zorgen voor een ordelijk verloop van het openbare leven.

Volgens Westerveld moet je als agent vooral houden van de omgang met mensen. “Het gaat bij het politiewerk om mensen helpen, oplossen en erger voorkomen. Dat is het mooiste aan dit werk en dat moet je elke dag motiveren.” De uitspraak is typerend voor Westerveld, die dit dagelijks in praktijk bracht en altijd zocht naar de verbinding tussen inwoners en de politie.

Burgemeester Gerritsen sprak tijdens de ceremonie in de raadzaal van het stadhuis zijn waardering uit voor Westerveld: “Het was mooi dat de samenwerking tussen jou en mij goed ging, maar nog mooier is dat het tussen jou en de stad ook goed ging. Jouw werkopvatting, de manier waarop je in je functie stond hebben de gemeente en de stad veel goed gedaan. Almelo is bij tijd en wijle een complexe gemeenschap waarin een stevig beroep gedaan wordt op alle facetten van het politievak. Niet alleen maar boeven vangen en zware criminaliteit bestrijden, maar ook zorgen voor mensen die het zelf niet redden.”

De Almelo Speld komt Westerveld toe vanwege de manier waarop hij met zijn team altijd werkte vanuit het hart van de samenleving en samen met gemeente, maatschappelijke instellingen en inwoners investeerde in een veilige gemeente.