ALMELO - Op donderdag 4 en vrijdag 5 mei staan we jaarlijks stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de vrijheid. Naast de officiële herdenking op 4 mei op het Wethouder E. van Dronkelaarplein zijn er ook een herdenkingsdienst in Theater Hof 88 en herdenkingen in Aadorp en Bornerbroek. Op vrijdag 5 mei kan de vlag uit voor de vrijheid en als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd.


Programma 4 mei

In de middag legt burgemeester Arjen Gerritsen bloemen bij alle begraafplaatsen waar oorlogsslachtoffers begraven zijn.

  • 13.55 uur: Joodse Begraafplaats,
  • 14.25 uur: R.K. Begraafplaats St. Barbara,
  • 14.55 uur: Algemene Begraafplaats,
  • 15.20 uur: Begraafplaats Sint-Stephanuskerk, Bornerbroek.

Van 18.30 (zaal open vanaf 18.00 uur) tot 19.15 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in Hof 88. Veteraan Marc van Rijn en de burgemeester houden een korte toespraak. Muziek door Danique van den Heetcamp.

Elk jaar houdt de Stichting In Vrijheid Herdenken Almelo een gedichtenwedstrijd. De drie winnaars van de gedichtenwedstrijd zijn Rayanah Ozzo, Jasmijn Helder en Julie ten Buren. Rayanah en Julie dragen hun gedicht op 4 mei voor in Hof 88, Jasmijn draagt haar gedicht voor op het wethouder van Dronkelaarplein.

Herdenking Wethouder van Dronkelaarplein

Aansluitend is de stille tocht vanaf Hof 88 naar het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Daar is de officiële herdenking van 19.30 uur tot ongeveer 20.20 uur. Na het stiltemoment van 2 minuten om 20.00 uur, worden bloemen en kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers gelegd bij het herdenkingsmonument.

Aadorp en Bornerbroek

Wethouder Eugène van Mierlo zal bij de herdenking in Bornerbroek aanwezig zijn van 19.30 tot 20.20 uur. Wethouder Arjen Maathuis is bij de herdenking in Aadorp van 18.45 tot 19.15 uur.

In Aadorp spreekt Dineke Gast over het thema ‘leven met oorlog’ en twee leerlingen van de basisschool dragen een gedicht voor. In Bornerbroek zijn er toespraken van Wim de Witte en Jan Groenen. Harry Heerts en kinderen van de basisschool dragen gedichten en verhalen voor.

Programma 5 mei

Bevrijdingsmonument

Om 10.00 uur is er een kranslegging bij het recent verplaatste Bevrijdingsmonument bij de vernieuwde stadsentree aan de Wierdensestraat. Burgemeester Arjen Gerritsen en Jos Tornij spreken kort en Kira ten Bulte brengt twee liederen ten gehore.

Vrijheidsmaaltijden bij Almelose wijkcentra

In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Vanaf 12.00 uur zijn er vrijheidsmaaltijden in wijkcentra De Driehoek, Eninver, De Schuppe, De Schelf, Het Noaberhus (’s avonds 18.00 – 20.00) en het Huis van Katoen en Nu. Hier hebben mensen zich voor kunnen opgeven.

Wandeling langs Stolpersteine

Om 14.00 uur is er een wandeling langs Stolpersteine in Almelo vanaf het huis van Katoen en Nu. De wandeling start met een uitleg door Joop Israël van de werkgroep Stolpersteine Almelo. Bij het Huis van Katoen en Nu kunnen mensen een route voor een fietstocht ophalen, een route die langs oorlogsplekken in en rondom Almelo leidt.