NEDERLAND - Bijna drie jaar geleden ging in Nederland het hitterecord eraan dat met 38,6 graden 75 jaar lang op naam van Warnsveld stond. Op 25 juli 2019 werd er in Etten-Leur 40,7 graden gemeten. Dat record gaat er mogelijk komende dinsdag weer aan, want er staan enkele bloedhete dagen voor de boeg.

Na het afgelopen weekend blijft het vrij zonnig en lijkt de warmte op maandag en dinsdag te gaan pieken. Met een zuidoostelijke wind wordt op grote schaal de tropische grens van 30 graden gehaald of zelfs ruim overschreden. Maandag kan het op de meerdere plekken al rond de 35 graden worden,

Dinsdag wordt het landinwaarts op grote schaal tussen 35 en 40 graden, waar langs de kust of in het noorden de temperatuur nog net onder de 35 graden blijft. De dag wordt gevolgd door een flink warme nacht, waarin de temperaturen bijna nergens onder de 20 graden komen. Wel komt in de loop van de nacht een storing dichterbij, die de ergste hitte gaat verdrijven. In die nacht kan er vanuit het zuidwesten ook al wat regen vallen.

Op woensdag zit de heetste lucht vooral nog in het zuidoosten van het land, waar het nog altijd rond de 30 graden is. Al snel op de dag begint de wind te draaien naar zuidwestelijke richting en zo dalen de temperaturen waarbij het nog wel lang broeierig aanvoelt. Er ontstaan in de loop van de dag meer buien waarbij de maxima variëren tussen de 23 en 30 graden.

Vanaf donderdag worden de temperaturen weer een stuk gemiddelder voor de tijd van het jaar en schakelen we over op aangenaam, en licht wisselvallig zomerweer. Geregeld zon, soms wat wolkenvelden en een enkele bui. Veel warmer dan 23 tot 27 graden lijkt niet te worden.

Vanaf vrijdag en in het weekend wordt het nog iets koeler door een noordwestelijke wind die opsteekt. Bij verder zonnig en bovenal droog weer zal het dan van 21 graden aan de westkust tot 24 graden landinwaarts worden.