NEDERLAND - De laatste dagen van mei zullen nog wisselvallig verlopen met een gerede kans op enkele buien. Vanaf de start van juni loopt de temperatuur echter op. De voorspelling voor het volgende Pinksterweekend zien er dan ook goed uit.


Op maandag trekken er buien over het land, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Er staat niet meer dan een zwakke veranderlijke wind en het wordt 14 tot 16 graden. In het zuidoosten van het land kan het lokaal 17 graden worden.

Dinsdag zijn er perioden met zon, maar verspreid over het land is er nog steeds een bui mogelijk. Er waait een zwakke zuidenwind en daarmee wordt iets zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar 17 graden in het noorden en naar 20 in het zuiden. De meteorologische lente, die vooral droog en zonnig was, eindigt dan ook met normale temperaturen.

Bij de start van juni, op woensdag, blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. Het kan wel eens de warmste dag van de week worden. Er waait een zwakke zuidenwind en de temperatuur loopt langzaam verder op tot 20 graden of meer. In het noorden en westen van het land wordt het 20-21 graden. Hoe meer men richting het zuidoosten gaat, hoe groter de kans op 23-24 graden.

Donderdag is er een mix van zon en wolken en vooral landinwaarts ook enkele buien waar het aan de kuststreek droog lijkt te blijven. Bij deze buien is er ook onweer mogelijk. De temperatuur loopt op naar 20 graden in het noorden en naar 25 graden in het zuiden. Mogelijk wordt het in het zuidoosten nog iets warmer.

De vrijdag is vrijwel identiek als een dag eerder. Bij een matige wind en een afwisseling van zon en wolken komt de thermometer vrijwel overal boven de twintig graden ook. Een buienkans is mogelijk, maar zal te verwaarlozen zijn.

In het Pinksterweekend verandert er niet veel. De zon schijnt geregeld al voert een matige noordenwind een iets frissere lucht aan. Het lijkt vrijwel overal droog te blijven en de temperatuur tussen de 19 en 24 graden is prima voor de tijd van het jaar.