NEDERLAND - Waar het eerste kerstdag nog redelijk droog verloopt zal het op de tweede dag van de kerst flink buiig zijn met zelfs kans op onweer. De rest van de weke richting het nieuwe jaar verloopt qua temperatuur zacht, al vallen er hier en dara nog wat buien en neemt de wind gedurende de week flink toe.


Op maandag, Tweede Kerstdag, is het in de eerste helft van de ochtend droog met ook wat ruimte voor de zon. In de dag trekt een koufront met enkele stevige buien over het land, lokaal met een klap onweer. De wind draait naar het noordwesten en zo stroomt frissere lucht het land binnen. Later in de middag klaart het van het westen uit breed op. Voor het koufront uit ligt de temperatuur op 9 of 10 graden, daarna koelt het enkele graden af.

In de nacht naar dinsdag kan het landinwaarts lokaal licht vriezen doordat de wind afneemt en het breed opklaart. Overdag neemt de bewolking geleidelijk wel verder toe, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De temperatuur ligt wat lager dan de afgelopen tijd met een graad of 7.

Vanaf woensdag is en blijft het wisselvallig decemberweer. Er valt regen in de vorm van enkele buien. Ook neemt er woensdag een stevige zuidwestenwind langzamerhand kan het vooral aan zee soms hard tot stormachtig waaien.

Op donderdag neemt de wind waarchijnlijk nog meer toe, mogelijk tot windkracht 7 of 8. De temperatuur komt weer wat hoger uit en ligt tussen 8 graden in het noorden en 10 in het zuiden.

Ook op vrijdag en op Oudjaarsdag kan de wind nog stevig doorwaaien. Mogelijk dat in de overgang naar het nieuwe jaar opnieuw een flinke wind opsteekt die verraderlijk kan zijn bij het afsteken van vuurwerk. Vanaf Nieuwjaarsdag lijkt de wind iets af te nemen en blijft het zacht bij een graad of tien.