ALMELO - ‘Ernstige bedreigingen’, noemde de officier van justitie de uitlatingen van een 37-jarige man uit Almelo aan het adres van de NOS begin dit jaar. Hij zei het super te vinden als iedereen bij de NOS zou worden gedood. Ze eiste voor deze bedreiging een werkstraf van 70 uur en een week celstraf voorwaardelijk.

Op 7 januari van dit jaar belde de verdachte tientallen keren naar de receptie van de NOS. Hij noemde complottheorieën, verweet de NOS te liegen en pedofielen te beschermen en vergeleek de omroeporganisatie met de SS. Iedereen bij de NOS moet worden onthoofd, stelde hij, het moet een bloedbad worden, geweld is de oplossing, dan is corona direct voorbij. Ook dreigde hij naar Hilversum te komen. Dezelfde dag werd de verdachte opgespoord en aangehouden.

Op de zitting verklaarde hij het niet eens te zijn met de coronamaatregelen. Het zoontje van een vriend is ernstig ziek en kan niet behandeld worden; zelf is hij zijn werk kwijtgeraakt. Hij gaf toe dat zijn woorden bedreigend hadden geklonken, maar zo had hij het niet bedoeld; hij was emotioneel.

Uit onderzoek naar zijn persoon komt een problematische achtergrond naar voren. De verdachte woont begeleid en heeft daarvoor een coach. Hij is ontregeld geraakt door het verlies van werk. Daardoor is hij zich op internet gaan verdiepen in wat er vanuit kritische hoek wordt geschreven over bijvoorbeeld de coronamaatregelen en de Amerikaanse verkiezingen. Dit leidde tot negatieve gevoelens van onrechtvaardigheid en onmacht. Impulsief als hij is, kon hij zijn gedrag toen niet meer remmen. Dankzij een training emotieregulatie, dagbesteding en ambulante begeleiding gaat het nu weer beter. De verdachte zag in wat hij had aangericht en betoonde hier spijt over.

‘De verdachte zegt dat hij niemand heeft bedreigd, maar dat zie ik anders”, zei de officier van justitie in haar requisitoir. “Je mag een mening hebben, maar je mag mensen niet bang maken. De verdachte is hier veel te ver in gegaan.” Voor het slachtoffer maar ook voor anderen die bij de NOS werken, was het een heftig incident “juist gelet op de recente ontwikkelingen en het ontoelaatbare gedrag van geweld tegen journalisten”, aldus de officier van justitie. Ze woog dit mee in haar strafeis: een werkstraf van 70 uur met aftrek en als stok achter de deur een celstraf van een week voorwaardelijk. Ook moet de verdachte 40 uur werkstraf doen die in een eerdere strafzaak tegen hem voorwaardelijk was opgelegd. De politierechter vond de strafbare bedreiging bewezen, sprak over de “grimmige’ bejegening van de NOS en veroordeelde de man tot dezelfde straf als de officier had geëist.