ALMELO - Een 27-jarige man uit Almelo is vrijgesproken voor betrokkenheid bij een gijzeling en zware mishandeling in 2019. Hij is door de rechtbank Overijssel wel veroordeeld voor het telen van hennep en diefstal van stroom in een woning in Almelo. Bij de ontmanteling van de wietplantage zijn 337 plantjes gevonden.


Onderzoek Jerusalem
De man werd vervolgd in het zogenoemde onderzoek Jerusalem. Dat onderzoek draait om de wederrechtelijke vrijheidsberoving en zware mishandeling van een man in Almelo. Het slachtoffer zou zijn gegijzeld, vastgebonden en ernstig mishandeld. Ook – zo is de verdenking – zouden er tatoeages bij de man gezet zijn. De rechtbank is het met het Openbaar Ministerie en de advocaat van de man eens dat er onvoldoende bewijs is om de man voor deze feiten te veroordelen. Twee andere mannen zijn nog wel verdachten in het onderzoek Jerusalem. De inhoudelijke behandeling van deze zaken staat gepland in januari 2021.

Cel- en taakstraf
De man is wel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een wietkwekerij. Begin april 2019 werd een wietplantage ontdekt in een pand aan de Mezenstraat in Almelo. Op de bovenverdieping van de woning werden bijna 350 hennepplanten gevonden. De apparatuur werd voorzien van stroom die illegaal werd afgetapt. De Almeloër bekende zijn betrokkenheid bij deze zaak. De rechtbank veroordeelt hem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet de man een taakstraf van 180 uur uitvoeren.