ALMELO - “Hij is een smooth operator. Hij dwingt respect af. Hij ging op een bepaalde manier met je om, dat je er een goed gevoel bij kreeg."
Een citaat van een slachtoffer over een professionele oplichter. Een man die een spoor van financiële ellende heeft achtergelaten. Hij dupeerde van 2014 tot en met 2017 ruim vijftig mensen voor een bedrag van rond de 750.000 euro.

Hoger beroep
Daarom eist het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar tegen een 51-jarige man uit Almelo. Het OM verdenkt hem van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. Ook eist de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), een beroepsverbod van vijf jaar.

De rechtbank Oost-Nederland veroordeelt de man op 29 januari 2020 tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De verdachte is het niet eens met de straf en gaat in hoger beroep. Een door de rechtbank tot 240 uur werkstraf veroordeelde medeverdachte heeft haar hoger beroep ingetrokken.

Camper
De voor het gerechtshof terechtstaande verdachte lanceert onder meer de site vanmijnschuldaf.nl. Daar beweert hij mensen te kunnen helpen door hun schulden af te kopen. Volgens de AG maakt verdachte daarbij gebruik van verschillende namen: “Hij wist de slachtoffers zo ver te krijgen dat zij overeenkomsten tekenden en geld overmaakten. Geld dat direct werd doorgestort naar rekeningen van verdachte en zijn familie. Geld dat werd besteed aan privé-uitgaven.”

“Hij verstaat de kunst mensen om de tuin te leiden, de indruk te wekken een betrouwbare zakenpartner te zijn. Maar hij is er alleen maar op uit om geld binnen te harken, om zijn eigen luxueuze leventje en dat van zijn vrouw en zoon te bekostigen."

Een ander goed voorbeeld van de handelwijze van verdachte is zijn gedrag rond de aankoop van een camper door een slachtoffer. De verdachte belooft 41.000 euro daarvoor te betalen. Maar in plaats daarvan verkoopt de verdachte de geleverde – maar nog niet betaalde - camper door voor 25.000 euro; het slachtoffer kan naar zijn geld fluiten.

Hebzucht
De AG spreekt van ernstige strafbare feiten, gepleegd door een rasoplichter: “Hij verstaat de kunst mensen om de tuin te leiden, de indruk te wekken een betrouwbare zakenpartner te zijn. Maar hij is er alleen maar op uit om geld binnen te harken, om zijn eigen luxueuze leventje en dat van zijn vrouw en zoon te bekostigen. Hij bekommert zich totaal niet om de financiële ellende die hij veroorzaakt en laat zich enkel en alleen leiden door geldelijk gewin, door hebzucht.”

Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.