ALMELO - Wat de verdachte heeft gedaan in het Schelfhorstpark in Almelo schokt niet alleen de familie en vrienden van het slachtoffer, zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Almelo: “Het schokt ook inwoners van Almelo, in het bijzonder de directe omwonenden van het park. Hij heeft door zijn handelen in brede kring in de maatschappij een schok teweeggebracht en bijgedragen aan gevoelens van onveiligheid.”

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 15 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging tegen een 30-jarige man uit Almelo voor moord in de zaak die bij het publiek bekend is geworden als de “Almelose parkmoord”.

In de avond van vrijdag 24 september 2021 brengt de verdachte zijn slachtoffer in het Almelose Schelfhorstpark om het leven. Hij steekt in totaal 29 keer, in borst, buik, rug, hals, flanken en meerdere ledematen. Leden van een plaatselijke scouting-vereniging, die met een activiteit bezig zijn in het park, treffen het slachtoffer rond middernacht aan. Reanimatie mag niet meer baten: het slachtoffer overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen.

Kort na het incident wordt de verdachte gearresteerd. Uit getuigenverhoren en uitgelezen telefoonberichten blijkt dat hij in aanloop naar de moord woedend is op het slachtoffer en denkt dat hij door hem is gedrogeerd en vervolgens seksueel misbruikt. Op de avond van het incident hebben de twee telefonisch contact. Ze spreken af in het Schelfhorstpark, waar de verdachte zijn slachtoffer neersteekt. De verdachte legt ongeveer een maand na zijn aanhouding een bekennende verklaring af. Ook wordt onder meer een bloedspoor van het slachtoffer gevonden op zijn fiets.

Psychotische paranoïde waanideeën

Het OM: “In het hoofd van verdachte is – als dan niet als gevolg van psychotische paranoïde waanideeën – de overtuiging ontstaan dat hij twee dagen voor de moord in zijn woning door het latere slachtoffer is gedrogeerd en vervolgens seksueel is misbruikt. Dat was voor verdachte denigrerend. Het maakte hem woest. Hij kon het bloed van zijn slachtoffer wel drinken. Hij moest en zou daarom worden gedood.”

De Almeloër, die eerder al meermalen is veroordeeld voor onder meer poging zware mishandeling, is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Gedragsdeskundigen komen tot de conclusie dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is: er is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis, met borderline en narcistische kenmerken. Waanvorming, hallucinaties en psychoses hangen samen met die stoornissen.