ENSCHEDE/ZWOLLE - Zondagavond trokken relschoppers door het centrum van Enschede, gisteravond was het raak in Zwolle. Ook daar was inzet van de ME nodig om de rust te laten weerkeren. Hoofdofficier Marthyne Kunst van het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland sluit zich aan bij iedereen die ouders nu oproept: let op uw kinderen. Houd ze thuis!


Hoe kijkt u terug op twee avonden vol ongeregeldheden in Oost-Nederland?
“Het is een treurig beeld. Verbijsterend ook. Iedereen die het al zwaar heeft, wordt nog eens extra getroffen; ik noem de hulpverleners in het ziekenhuis in Enschede waar relschoppers zondagavond probeerden ruiten te vernielen, en de ondernemers die te maken kregen met vernieling aan hun zaak. Zij hebben het vaak toch al zo moeilijk door corona. De avondklok is op zichzelf al beperkend genoeg, maar door de rellen konden mensen de afgelopen dagen ook voor 21.00 uur soms niet meer naar buiten. Het is ontwrichtend wat er nu gebeurt. Demonstreren mag natuurlijk, maar wat we de afgelopen hebben gezien heeft niets met demonstreren te maken. Dit is gewoon relschoppen.”

Wat is de rol van het Openbaar Ministerie?
“De politie heeft in onze regio de afgelopen dagen behoorlijk wat aanhoudingen verricht en boetes uitgedeeld. De komende tijd zullen het OM en de politie aan de hand van beschikbare beelden bekijken of er nog meer mensen kunnen worden opgespoord die bij het geweld en de vernielingen betrokken waren. Zij zullen dan alsnog worden aangehouden en strafrechtelijk worden vervolgd. Waar we verdachten versneld voor de rechter kunnen brengen, zullen we dat zeker doen. We zullen forse straffen eisen, vooral ook als het gaat om geweld tegen hulpverleners. Zoals Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal, het eerder deze week al zei: word je verdacht van geweld tegen hulpverleners, dan kun je een dubbele strafeis verwachten.”

Relschoppers gaan niet alleen tekeer tegen de politie, maar ook tegen journalisten, ook in Oost-Nederland. Hoe ziet u dat?
“De politiemensen staan in de frontlinie, elke dag. Als OM staan wij achter de politie. Zij hebben onze volle steun. Geweld tegen hen moet hard worden aangepakt. Wij merken inderdaad ook dat er meer en meer sprake is van geweld tegen journalisten. Ook daar zullen we hard tegen optreden. Want ook dat is onacceptabel.”

Van meerdere kanten zijn er nu oproepen aan ouders om op hun kinderen te letten. Wat zou u daarover willen zeggen?
“Op beelden – zoals gisteren in Zwolle - zie je soms heel duidelijk dat het om minderjarigen gaat, die op straat zijn. Daar staan kinderen bij van 14 of 15 jaar oud. Ik vind het een taak van ouders om deze (minderjarige) kinderen binnen te houden. Ik sluit mij aan bij iedereen die dezer dagen een oproep doet aan ouders: let op uw kinderen. Houd ze thuis! Ga het gesprek met hen aan. Dit geweld moet stoppen.”