ALMELO - De politieagent die op 17 september 2021 aan de M.Th. Steynstraat in Almelo een verdachte in zijn borststreek schoot, kan zich beroepen op noodweer. Dit heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland besloten, op basis van het Rijksrecherche onderzoek. Dit betekent dat het gebruik van het dienstwapen rechtmatig was en de agent hiervoor niet vervolgd wordt.

Op 17 september kwam omstreeks kwart over negen ’s morgens een melding binnen bij de politie over een ernstig incident aan de M.Th. Steynstraat. Volgens de melding was een man met een mes een flatwoning binnengedrongen, waar nog twee personen binnen waren, en klonk er veel geschreeuw uit de woning.

Toen de politie ter plaatse kwam, stond er een man met een kruisboog op het balkon. De man schoot met de kruisboog op de politie en op een vrouw die vanaf het balkon naar beneden sprong. De politie heeft de man tevergeefs opgedragen de kruisboog te laten vallen. Omdat hij hierop niet reageerde en ook waarschuwingsschoten niet het gewenste resultaat hadden, heeft een politieagent gericht met zijn dienstwapen geschoten en de man in de borst geraakt.

Zoals gebruikelijk heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar het gebruik van het dienstwapen. Daarbij is gekeken of de politieagent zich kan beroepen op noodweer. Daarvoor is noodzakelijk dat er sprake was van een acute dreiging tegenover de agent of andere aanwezigen. Ook moet gekeken worden of het schieten passend en geboden was, en een andere ingreep niet volstond.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat aan deze voorwaarden voor een beroep op noodweer is voldaan. Er was sprake van een zeer dreigende situatie. De man zou volgens de melding bij 112 een mes hebben en schoot nu met een kruisboog. Ook had de politie inmiddels informatie dat in de woning een dodelijk slachtoffer gevallen was. In een dergelijke situatie mag van politie worden verwacht dat zij handelend optreden, aldus het Openbaar Ministerie. Het in de borst schieten was passend, omdat de man niet reageerde op bevelen en ook niet op de waarschuwingsschoten. Omdat de man alleen met zijn bovenlichaam boven de balustrade uitkwam, was het onvermijdelijk dat hij in de borst werd geschoten.