ALMELO - In een lopend onderzoek naar oplichting met cryptovaluta heeft de politie dinsdag drie mannen uit Almelo aangehouden. Het gaat om een onderzoek naar de token Chibi Neko.

Een 29-jarige man uit Almelo wordt verdacht van oplichting met de zelfgemaakte token, genaamd Chibi Neko. Dit is een cryptovaluta op de Binance Smart Chain blockchain. De woning van de man is doorzocht en diverse gegevensdragers zijn in beslag genomen voor onderzoek.

Pre-sale en dump
In december 2021 werd de Chibi Neko token te koop aangeboden in een zogenoemde pre-sale investeringsronde. Enkele dagen nadat de tokens werden verkocht aan naar schatting 200 investeerders, werd een groot aantal tokens verkocht (gedumpt) waardoor de prijs flink daalde. Ook werden de website en accounts op sociale media offline gehaald.

Naast bovengenoemde verdachte zijn dinsdag ook een 23-jarige man en een 30-jarige man, beiden uit Almelo, aangehouden op verdenking van het medeplegen van oplichting en witwassen. De drie mannen zijn na verhoor in vrijheid gesteld, maar blijven verdachten in deze zaak.

Slachtoffer van of tips over Chibi Neko?
Het onderzoek betreft een samenwerking van het team Financiële Opsporing en het Cybercrimeteam Oost-Nederland. Heeft u meer informatie of bent u zelf slachtoffer geworden? Dan vragen we u om onderstaand tipformulier in te vullen. Het onderzoeksteam van de politie komt graag in contact.

SV 2022071964