REUTUM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen twee broers van 35 en 38 jaar uit Glanerbrug. In het Twentse Reutum hebben zij volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), een 22-jarige man tijdens een vechtpartij om het leven gebracht. Ook hebben zij in zijn ogen diens drie jaar oudere broer neergestoken; hij overleeft de aanval.

Medeplegen (poging) doodslag
De verdachten krijgen op 4 augustus 2017 ruzie met de broers uit Winterswijk. In de ogen van het OM en de rechtbank hebben de beide verdachten allebei een mes uit de keuken van een café gepakt. Dit nadat daar net een vechtpartij is geweest waarbij zij betrokken waren. Met die messen zijn zij het café uitgelopen en hebben ze volgens de AG de slachtoffers in hun rug gestoken. De rechtbank in Almelo legt de verdachten op 6 juli 2018 een gevangenisstraf op van twaalf jaar voor het medeplegen van doodslag en een poging doodslag. De broers zijn het daar niet mee eens en gaan in hoger beroep.

DNA
Over het precieze verloop van het gevecht buiten het café blijft veel onduidelijk. Toch is er volgens de AG voldoende bewijs. Dit onder meer op basis van wat getuigen vertellen. Duidelijk is dat de broers in de keuken zijn geweest. En dat zij daarna naar buiten zijn gegaan. “Na het gevecht buiten blijken de twee broers uit Winterswijk te zijn gestoken en lopen de verdachten terug naar de keuken. Daar worden de twee messen gevonden.”

Op de messen wordt DNA aangetroffen van de 38-jarige verdachte en de beide slachtoffers. Ook in de broek van de oudste verdachte wordt DNA aangetroffen van het dodelijke slachtoffer. Daarnaast zijn ook op de handen van de jongste verdachte sporen gevonden van de overleden man.

Wrang
Door de resultaten van het forensisch onderzoek is de AG ervan overtuigd dat de oudste broer het door hem gebruikte mes in zijn broekzak heeft gestopt. Later heeft hij nog geprobeerd het mes achter zijn rug te verstoppen. De jongere broer heeft het door hem gebruikte mes weggegooid, onder de tafel in de keuken. “Ik trek deze conclusies ook op basis van getuigenverklaringen, waarbij één getuige zegt dat zij een mes heeft gezien toen de broers uit de keuken kwamen en allebei wild waren.”

Beide verdachten ontkennen en hebben heel lang niets willen verklaren. Tot kort voor de zitting van vandaag. De AG ziet het als een poging om zo positief mogelijk over zichzelf te verklaren. “Dat het gedode slachtoffer dan nu ineens het mes in handen krijgt, zoals de oudste verdachte verklaart, is dan voor de nabestaanden wel heel wrang om te moeten horen.”

Nauw en bewust
De AG vindt dat de broers nauw en bewust samen hebben gewerkt in het (dodelijk) verwonden van de slachtoffers: “Twee broers, twee messen met bloed, twee broers met steekwonden. Verder twee broers die in het licht van dit alles geen verklaring hebben willen afleggen tot daags voor de zitting. Simplificeer ik de zaak dan? Wellicht, <…/> maar ik wil daarmee aangeven dat deze zaak ook niet ingewikkelder moet worden gemaakt dan het is.”

Het gerechtshof in Zwolle maakt na de inhoudelijke behandeling bekend wanneer het uitspraak doet.