ALMELO - Donderdagmiddag 8 oktober omstreeks 16.15 uur hielden politieagenten een 42-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan. Er waren meldingen binnengekomen bij de politie dat de man overlast veroorzaakte in de omgeving van de Werf en de Galerij in Almelo. De man was al diverse malen door de Bijzondere Opsporingsambtenaren van de gemeente aangesproken en ook bekeurd voor het drinken van alcohol in het openbaar.


Spugen en dreigen
De agenten zagen dat de betreffende man onder invloed verkeerde. Tijdens zijn aanhouding aan de Werf verzette de man zich. Toen de agente hem vroeg om mee te werken keek hij haar aan en spuugde hij vol in haar gezicht. Hij zei hierbij dat hij corona had. Om een tweede fluim in haar gezicht te voorkomen gaf de agente de man een klap in zijn gezicht om af te wenden. De man bleef roepen dat hij corona had, hierbij uitte hij beledigende en bedreigende taal in de richting van de agente. De agente heeft aangifte gedaan van belediging, bedreiging, mishandeling en poging zware mishandeling.

Het kan niet worden uitgesloten dat het speeksel van de man door het spugen in contact is gekomen met het slijmvlies van de ogen en neus van de vrouwelijke agent. Ze stonden immers ook op zeer korte afstand tot elkaar, ruim binnen de veilige afstand van anderhalve meter. Door de spugende overdacht van de man is de kans op besmetting met coronavirus aanwezig.

Coronaprotocol in werking
Door invoering van de tijdelijke wet Covid-19 is corona toegevoegd aan de lijst van ernstig besmettelijke ziekten. In het geval van een misdrijf waarbij blijkt dat besmetting kan hebben plaatsgevonden kan de verdachte worden bevolen om celmateriaal af te staan voor een coronatest. Dit maakt het mogelijk om een verdachte verplicht wangslijm/celmateriaal af te laten staan om vast te stellen of hij drager is van het coronavirus. De test is bij deze verdachte vrijwillig afgenomen. Vanmorgen, vrijdag 9 oktober, is duidelijk geworden dat de 42-jarige niet besmet is met het COVID-19 virus.
Justitie zal hogere straf eisen

De politie tolereert geen geweld tegen opsporingsambtenaren, politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er daadkrachtig tegen op. Eerder heeft het OM aangegeven streng te zullen optreden tegen coronahoesters en –spugers.

Het OM heeft besloten de man voor te geleiden aan de rechter-commissaris. Die beslist maandag of de man langer vast blijft zitten.