ALMELO - Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag Maurits R. en Dano van V. veroordeeld voor hun gezamenlijke betrokkenheid bij een brandstichting in een woning in Almelo in de nacht van 11 november 2017. Maurits R. is samen met een andere dader ook veroordeeld voor een brandstichting in een andere woning in Almelo op 2 juni 2017. De mededader van die zaak, Thomas M. had zijn hoger beroep eerder ingetrokken.

De bewoonsters van beide woningen sliepen op het moment van de brand en konden ternauwernood ontsnappen aan de vlammen.

Samen plegen van poging moord en brandstichting
Maurits R. is door het hof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Aan Dano van V. heeft het hof een gevangenisstraf van 6 jaar en 6 maanden opgelegd. In beide zaken gaat het om het samen plegen van poging moord en brandstichting.

Lagere straffen dan de rechtbank
Eerder had de rechtbank beide verdachten veroordeeld tot hogere straffen. Het hof heeft in beide zaken in het voordeel van de verdachten rekening gehouden met de sinds 1 juli 2021 veranderde wettelijke regeling voor de voorwaardelijke invrijheidstelling. Het hof heeft anders dan de rechtbank in de zaak tegen Maurits R. ook rekening gehouden met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid.